Skip to content

Umjetnost i znanost o problemu pismenosti

 • by

Projekt “Neka jedu kolače! / Let Them Eat Cake!” predstavio je video kojim oblježava Međunarodni dan pismenosti, a koji se održava 8. rujna. Ovim videom, umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost želi podići svijest o problemu nepismenosti dijela populacije i važnosti pravovremenog ulaganja u razvijanje pismenosti, neovisno o dobnoj skupini.

Projekt nastaje javnim pozivom široke publike, entuzijasta i multidisciplinarnih umjetnika da u vlastitom aranžmanu kreiraju video performans koji podiže svijest o temema međunarodnih dana obuhvaćenih ovim projektom. Sadržaj projekta predstavlja kombinaciju kuhanja i prehrane kao općeg interesa, te umjetnosti i aktivistički zadanih tema kojima se društvo i mediji uvijek trebaju baviti više.

S ciljem daljnjeg podizanja svijesti i edukacije čim većeg broja ljudi o ovom problemu, donosimo pregled filmova, knjiga i znanstvenih članaka koji se bave problemom pismenosti, a koji mogu poslužiti daljnjem samostalnom istraživanju ove teme.

Filmovi:

 • The First Grader (2010)

  IMDB

  Film donosi priču o 84-godišnjem kenijskom seljaku i bivšem veteranu koji se bori za svoje pravo na obrazovanje koje si nikada ranije nije mogao priuštiti.
 • Butterfly Dreams (2013)

  IMDB

  Film prati devetogodišnju djevojčicu u ruralnoj Indiji, iskorištenu dječjim radom, koja mora pronaći način da ostvari svoj san – kako čitati i pisati. Ima posljednju priliku kad u grad dođe obrazovan čovjek.
 • Las Analfabetas (2013)

  IMDB

  Film predstavlja ogorčenu ženu u pedesetim godinama koja nerado prihvaća najveći izazov u svom životu – uči čitati.

Knjige i članci:

 1. Gholdy Muhammad, Cultivating Genius: An Equity Framework for Culturally and Historically Responsive Literacy

  Amazon

U ovoj knjizi, dr. Gholdy E. Muhammad predstavlja četveroslojni okvir jednakosti – onaj koji je utemeljen u povijesti i povezan je s obrazovanjem i pismenosti. Ovaj okvir, koji ona naziva, Povijesno odgovorna pismenost, izveden je iz proučavanja razvoja pismenosti u crnačkim društvima za opismenjavanje iz 19. stoljeća. Okvir je bitan i univerzalan za sve učenike, posebno za mlade različitih rasa, koji su tradicionalno marginalizirani u standardima učenja, školskim politikama i učionicama.

 1. Natalie Wexler, The Knowledge Gap: The Hidden Cause of America’s Broken Education System – and How to Fix It

  Amazon

Wexler okuplja povijesne činjenice, istraživanja i uvjerljive likove kako bi predstavila mane američkog obrazovnog sustava – one koju su reformatori, novinari i političari odavno previdjeli, a kojih široka javnost, uključujući mnoge roditelje, još uvijek nije svjesna.

 1. Anna Robinson-Pant, Women, Literacy, and Development: Alternative Perspectives

Ova knjiga istražuje zašto žene žele naučiti čitati i pisati i zašto prečesto odluče da satovi pismenosti nisu za njih.
Spajajući iskustva istraživača, političara i praktičara koji rade u više od desetak zemalja, ovaj uređeni članak predstavlja alternativna stajališta o rodu, razvoju i pismenosti kroz detaljne izvještaje iz prve ruke. Umjesto da pismenost vide kao skup tehničkih vještina koje se predaju u učionicama, ovi pisci daju novo značenje ključnim pojmovima kao što su “prepreke”, “kultura”, “osnaživanje” i “motivacija”.

 1. Kelsey Tarbert, Learning Literacy through Music

U današnjem bi društvu čovjek teško funkcionirao bez razvijenih vještina opismenjavanja i upravo se iz tog razloga u učionici stavlja naglasak na pismenost. S druge strane, glazba se doživljava kao izvannastavna aktivnost ili mjesto gdje se učenici mogu zabaviti ili na neko vrijeme odmoriti svoje redovite učitelje. Međutim, glazba ima veliku vrijednost i može naučiti učenike mnogim vještinama potrebnim za dobro zaokružen razvoj.

 1. Hyunjoon Park i Pearl Kyei, Literacy Gaps by Educational Attainment: A Cross-National Analysis

Ovaj rad analizira podatke o vještinama pismenosti mladih odraslih iz 19 zemalja u međunarodnom istraživanju pismenosti odraslih od 1994. do 1998. godine i otkriva da u svim zemljama osobe s višim stupnjem obrazovanja imaju veće vještine pismenosti. Koristeći dvorazinske hijerarhijske linearne modele, članak otkriva da su međudržavne razlike u jazu pismenosti između više i manje obrazovanih pojedinaca sustavno povezane sa stupnjem nejednakosti u školskim resursima (nastavni materijali, veličina razreda, učitelji iskustvo i certifikacija).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)