Skip to content

Umjetnost i znanost o položaju seoskih žena

 • by

U trećoj fazi projekta “Neka jedu kolače! / Let Them Eat Cake” obilježit ćemo Svjetski dan seoskih žena koji se održava 15. listopada.

Projekt nastaje javnim pozivom široke publike, entuzijasta i multidisciplinarnih umjetnika da u vlastitom aranžmanu kreiraju video performans koji podiže svijest o temema međunarodnih dana obuhvaćenih ovim projektom. Sadržaj projekta predstavlja kombinaciju kuhanja i prehrane kao općeg interesa, te umjetnosti i aktivistički zadanih tema kojima se društvo i mediji uvijek trebaju baviti više.

Svjetski dan seoskih žena obilježava se 15. listopada, a proglašen je na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 2008. godine. Ovim danom podiže se svijest o kritičnoj ulozi i doprinosu seoskih žena u poljoprivrednom i ruralnom razvoju, osiguravanju dostupnosti hrane i iskorjenjivanju ruralnog siromaštva.

Niže donosimo pregled filmova, knjiga i znanstvenih članaka koji adresiraju problem položaja seoskih žena u svijetu, s ciljem daljnjeg podizanja svijesti o ovom problemu.

Filmovi:

 • Woman Rebel (2010)

  IMDb

  Tijekom desetogodišnje revolucije u Nepalu 40% pobunjeničke vojske bile su žene. Woman Rebel prati nevjerojatnu priču o jednoj takvoj ženi (kodno ime ‘Silu’) od džungle pa sve do dvorana Parlamenta.
 • On the Basis of Sex (2018)

  IMDb

  Istinita priča o Ruth Bader Ginsburg, njezinoj borbi za jednaka prava i ranim slučajevima povijesne karijere koji su doveli do njezine nominacije za suca američkog Vrhovnog suda.
 • Persepolis (2007)

  IMDb

  Prerano i otvoreno iranska djevojka odrasta tijekom Islamske revolucije.
 • Wadjda (2012)

  IMDb

  Poduzetna saudijska djevojka prijavila se na natjecanja u recitaciji u svojoj školi kako bi skupila preostala sredstva potrebna za kupnju zelenog bicikla koji je zaokupio njezin interes.
 • Suffragette (2015)

  IMDb

  Radnja filma je smještena u 1912. godinu u Londonu gdje je mlada zaposlena majka potaknuta na radikalni politički aktivizam podržavajući pravo glasa žena i spremna je nasiljem postići taj cilj.

Knjige:

 • Gd Bhatt, Empowerment and Status of Rural Women: A Central Himalayan

  Amazon

  U ovoj knjizi obrađeni su mnogi čimbenici koji pridonose statusu seoskih žena kao što su dob, zanimanje, obrazovanje, dohodak, sloboda izražavanja i djelovanja na osobnom, obiteljskom i socijalnom polju itd. U čisto sociološkom smislu, status ne podrazumijeva nikakav čin ili hijerarhiju, već označava samo položaj u odnosu na druge u smislu prava i obveza, superiornosti ili inferiornosti u određenoj društvenoj strukturi u smislu moći i privilegija.

 • Md. Harun-Ar Rashid i Arnab Kushal Mistry, Rural Women in Bangladesh: Current Socio-Economic and Empowerment Status

  Amazon

  Žene čine oko polovice stanovništva Bangladeša, a njihov je socijalni status i dalje vrlo nizak. Seoske žene pripadaju najugroženijem dijelu društva koji se suočava s nepovoljnim uvjetima. Cilj ove studije je upoznati status osnaživanja žena u socijalno-ekonomskom stanju Bangladeša. Socio-ekonomsko stanje ima jasan utjecaj na osnaživanje žena.

Članci:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)