Skip to content

Umjetnost i znanost o veganstvu

 • by

U četvrtoj, finalnoj, fazi ovogodišnjeg dijela projekta “Neka jedu kolače! / Let Them Eat Cake” obilježen je Svjetski dan veganstva koji se održava 1. studenog.

Projekt nastaje javnim pozivom široke publike, entuzijasta i multidisciplinarnih umjetnika da u vlastitom aranžmanu kreiraju video performans koji podiže svijest o temema međunarodnih dana obuhvaćenih ovim projektom. Sadržaj projekta predstavlja kombinaciju kuhanja i prehrane kao općeg interesa, te umjetnosti i aktivistički zadanih tema kojima se društvo i mediji uvijek trebaju baviti više.

Svjetski dan veganstva održava se 1. studenog, a ovaj dan usmjeren je na podizanje svijesti javnosti o moralnom aspektu veganskog načina života i važnosti zaštita životinja.

Niže donosimo pregled filmova, knjiga i znanstvenih studija namijenjenih informiranju o problemu iskorištavanja životinja u prehrambene svrhe, načinima uzgoja te o etičkim pitanjima u pozadini mesne i mliječne industrije.

Filmovi:

 • Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

  IMDb

  Slijedite šokantno, a ipak šaljivo putovanje ambicioznog ekologa, jer on odvažno pokušava pronaći pravo rješenje za najnužnija ekološka pitanja i istinski put do održivosti.
 • David Attenborough: A Life on Our Planet (2020)

  IMDb

  Jedan je čovjek vidio više prirodnog svijeta nego itko drugi. Ovaj jedinstveni igrani dokumentarni film je njegovo svjedočanstvo.
 • Vegucated (2011)

  IMDb

  Vegucated je dokumentarni film koji prati tri Newyorčana koja vole meso i sir, a koji odluče u šest tjedana usvojiti veganski način prehrane te se čim više informirati o njoj.
 • Land of Hope and Glory (2017)

  IMDb

  Film donosi šokantan uvid u standardne prakse uzgoja životinja u Velikoj Britaniji.
 • Earthlings (2005)

  IMDb

  Koristeći skrivene kamere i nikad prije viđene snimke, film Earthlings bilježi svakodnevnu praksu najvećih svjetskih industrija, koje se sve u potpunosti oslanjaju na životinje prilikom ostvarivanja profita.

Knjige:

 • Jonathan Safran Foer, Eating Animals

  Amazon

  Ova knjiga istražuje kulturne, socijalne i ekonomske korijene jedenja mesa. Foer temeljitu istragu suvremenog tvorničkog uzgoja suprotstavlja pričama iz svog djetinjstva. Pritom autor predstavlja antropološki stav kojim ljudi pokušavaju opravdati jedenje mesa. Poznata je kao knjiga koja je mnoge poznate osobe pretvorila u vegane, ovo je zadivljujuće štivo dijelom memoari, dijelom istražno izvješće. Nazvana je “obveznim štivom” za sve koji teže ka ljubaznijem, zdravijem načinu života.

 • Jeffrey Moussaieff Masson, The Face on Your Plate: The Truth About Food

  Amazon

  Knjiga nudi psihološki uvid u odluke koje utječu na ono što jedemo. Autor ispituje etička pitanja vezana uz jedenje mesa i procjenjuje kako ti izbori utječu na naše moralno ja. Masson također istražuje kako naše svakodnevne navike utječu na zdravlje našeg planeta i životinja. Imajući na umu psihološke mehanizme u pozadini ponašanja ljudi, Masson također istražuje moć poricanja sprječavajući nas da prepoznamo da je meso na našem tanjuru nekoć bilo živa životinja koja je disala.
 • Dr T. Colin Campbell, The China Study

  Amazon

  The China Study proglašena je jednom od najopsežnijih nutricionističkih studija ikad provedenih. Dok epidemija pretilosti i dalje muči zapadno društvo, dr. Campbell pokazuje izravnu vezu između moderne prehrane koja se temelji na životinjskim proizvodima i bolesti srca, dijabetesa i raka. Dr. Campbell jasno ilustrira blagodati prehrane na biljnoj osnovi s cjelovitom hranom u ovom osnovnom istraživanju.
 • Hal Herzog, Some We Love, Some We Hate, Some We Eat: Why It’s So Hard to Think Straight About Animals

  Amazon

  Hal Herzog, nevjerojatan znanstvenik i vođa na području antrozoologije nudi kontroverzno, provokativno i neviđeno istraživanje psihologije iza nedosljednih i često paradoksalnih načina na koje mislimo, osjećamo i ponašamo se prema životinjama.
 • Peter Singer, Animal Liberation: The Definitive Classic of the Animal Movement

  Amazon

  Izvorno objavljena 1975. godine, knjiga Animal Liberation odgovorna je za buđenje milijuna u sumornu stvarnost ‘specizma’. Zapravo se knjiga Petera Singera u velikoj mjeri smatra temeljnim djelom u širenju filozofije oslobađanja životinja širom svijeta. Singer definira specizam kao naše nepoštivanje životinja koje nisu ljudi. Njegov je rad pomogao nadahnuti pokret koji transformira ove stavove prema životinjama i uklanja okrutnost koju im nanosimo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)